Kvinnlig makt


Att känna vinden och solstrålarna mot sin nakna hud är en underbar känsla. Det är fantastiskt att springa endast iklädd bikini, blottad för sol och vind, lätt som en fjäder, men med ett hjärta starkt som en oxe. Jag älskar att göra detta, och jag älskar att ligga utsträckt på stranden och känna solens hetta mot min kropp. Men som jag tidigare nämnt blev polisen närmast hysterisk när jag sprang klädd i bikini på Franska Rivieran. Enligt deras sydeuropeiska katolska normer är det väl mer eller mindre förbjudet. De tycker inte heller om att man solar topless så som jag gör. Denna syn finns i många länder och inom många kulturer och religioner; kvinnor ska skyla sin kropp. Genom historiens gång har denna syn på kvinnans kropp rått bland annat bland katoliker och muslimer, och den råder fortfarande mer eller mindre bland dem och i stort sett i hela världen, även i den ”utvecklade” västvärlden som anser sig gjort sig fri från gamla förlegade synsätt, vilket den långtifrån har gjort.

Varför har samhällena varit och är av denna uppfattning? Varför har och är katolska och muslimska män och även andra män samt också säkerligen en hel del kvinnor varit och är av uppfattningen att kvinnokroppen ska skylas? För med största sannolikhet har dessa män varit och är egentligen i själva verket mycket intresserade av kvinnokroppen. De finner nog den nakna kvinnokroppen betydligt intressantare än det mesta annat, däribland sina arbeten, företag, samhället och sina gudar. Och det är ju inte så konstigt att den nakna kvinnokroppen är intressantare och mer fascinerande än till exempel den kristna guden. När jag föreställer mig kristendomens Gud ser jag honom som en träig och gammal, sur gubbe. Han är ju inte som den enda sanna guden, solen, som är het och allsmäktig.

I bland annat de muslimska länderna är de rådande normerna att kvinnokroppen ska skylas. Muslimska kvinnor är överhuvudtaget mycket styrda av männen. De är förtryckta, hävdas det av västvärlden, och det är de, och det är fel att de är det. Men i västvärlden har genom historien rått och råder mer eller mindre samma grundsyn på kvinnokroppen; den ska skylas. Kvinnor som är lättklädda eller avklädda eller nakna inför allmänheten, till exempel på bilder, anses av många göra fel och vara dåliga förebilder för andra kvinnor. De anses alltså göra fel då de visar sig utan kläder. Men folk som anser detta, hur tänker de här? Tycker man att det är rätt och riktigt och att en kvinna är en god förebild då hon istället skyler sin kropp, som om det skulle vara något fel på den, något att dölja och skämmas för? De kvinnor som tar av sig är inte de dåliga förebilderna eller de som gör fel. Med sitt avklädande visar de att den kvinnliga kroppen inte behöver vara skyld bara för att världens inskränkta och trångsynta samhällsnormer säger så. De visar att de tycker om sina kroppar, medan de kvinnor som av samhället anses som goda förebilder och som uttalat inte skulle klä av sig då de anser det vara ”billigt” kan tolkas som om de är av uppfattningen att den nakna kroppen bör skylas som om det skulle vara något fel på den. De är inte några goda förebilder, utan personer som likt så många andra är fast i samhällets inskränkta och trångsynta normer. I de västerländska samhällena uppmanas det samtidigt mer och mer att man ska tycka om och var nöjd med sin kropp. Då bör det ju inte samtidigt sändas ut signaler att det är fel och ”billigt” att kvinnor visar sig avklädda som om det skulle vara något fel och förargelseväckande med deras kroppar. Det blir ett slags dubbelmoraliskt budskap. Men det är ju sådant det västerländska samhället i flera avseenden är; fullt av dubbelmoral.

Uppenbarligen upprör och berör en kvinnlig kropp mer än vad en manlig avklädd kropp gör, men detta borde inte ses som något negativt av kvinnor. Det finns kvinnor som med sina kvinnliga väsen och sina kroppar är vackra, mystiska och tilldragande likt sagovarelser medan flertalet män är slätstrukna med sin rationalitet och oromantiska sinne. Den kvinnliga varelsen i sig själv väcker känslor och berör och upprör, medan de flesta män inte gör det, utan istället är neutrala och närmast tråkiga i all sin rationalism och sitt slavande under samhällsnormerna. Det är antagligen för att kvinnor i alla tider och samhällen har kittlat mäns fantasi och väckt deras längtan, drömmar och känslor som män och samhällena de skapat alltid velat trycka ner kvinnan och kuva henne. För de känslor hon väcker är något dessa rationella samhällsmedborgare till män inte kan kontrollera. Och att inte ha kontroll är en svaghet och måste elimineras så att de igen blir stabila och fokuserade på sin samhälleliga plikt, sin religion, sin karriär och sitt anseende.

Många så kallade feminister och även andra är av uppfattningen att kvinnor blir objektifierade i samhället, till exempel i media. De är emot att kvinnor på bilder ofta framställs som ett objekt, som ett föremål att betrakta, medan bilder på män ofta framställer mannen i färd att göra någonting, som handlingskraftig och driven. Samhällen generellt världen över har hållit och håller manliga beteenden mer värda än kvinnliga. Det manliga är normen. Men detta är ingenting att bry sig om. Samhället är inskränkt, det finns det ju många bevis för. Hur ett samhälles trångsynta normer är med andra ord ointressant. De är snart förlegade även i praktiken, och det är inget att sträva efter att försöka blidka ett sådant samhälle. Kvinnor behöver alltså inte bry sig om de rådande samhällsnormerna, och det är inget negativt med att kvinnor objektifieras, till exempel på bilder. Se på det hela så här istället: kvinnor behöver inte göra någonting på en bild. De är intressanta i sin blotta uppenbarelse, medan de flesta män däremot måste vara i färd att göra någonting på bilden för att den ska bli intressant. Mannens blotta uppenbarelse räcker liksom inte till. De flesta män är ju ganska slätstrukna och ointressanta att se på. Kvinnor kan alltså göra en bild intressant bara genom att vara, medan flertalet män på bilder måste prestera, göra något och se ut som om de är på väg någonstans. Med andra ord har kvinnor i sig själva, i sitt väsen och utstrålning större makt än flertalet slätstrukna, intetsägande män.

Den kvinna som vill bör få visa sig lättklädd eller avklädd utan att kritiseras för det. Jag antar att det inte finns så många män som vill vara avklädda på bilder och liknande. De flesta är ju ganska omanliga både i karaktären och utseendemässigt, så de vill nog skyla sina kroppar där ingen del är särskilt imponerande eller vacker att visa för omvärlden. Även många kvinnor vill nog av liknande skäl skyla sina kroppar. Men inte jag. Men jag är ju ingen kvinna eller man, utan en trollälva. Och en trollälvas kropp är i alla avseenden vida överlägsen en kvinnas eller en mans kropp, precis som hennes sinne och mentalitet är det.

Jag skulle alltid vilja gå avklädd om vädret tillät. Känna solstrålar och vindpustar mot varje del av min kropp.

image

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s